Παρόλο που οι κάτοικοί του θεωρούν το Ρουμπάν την αρχή και το τέλος του κόσμου τους, στην πραγματικότητα είναι η μικρότερη ήπειρος του πλανήτη Σόλαν-4.
Βρίσκεται απόκλειστικά στη βόρεια εύκρατη ζώνη, κάπου μεταξύ 30 και 60 μοιρών και το κλίμα του κυμαίνεται από ωκεάνειο έως ηπειρωτικό, με μια μικρή εξαίρεση κάποιων τμημάτων με ερημικό κλίμα στα νότια κεντρικά, ως αποτέλεσμα της επίδρασης του ψυχρού ρεύματος του Σιμάνγκο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
6 σχόλια:
Όταν ο Σόλαν-4 χάσει την ατμόσφαιρά του, θα γίνει ο σημερινός Άρης, ο διαλυμένος σε ζώνη αστεροειδών Απόλλωνας ή είναι αλλού και άλλοτε;
Αυτό θα συνέβαινε αν ήταν ο Σολ-4. Ο Σόλαν-4 είναι ένας M-type πλανήτης (αν δεν κάνω λάθος έτσι τους λένε στο Startrek) και βρίσκεται πολύ μακριά από τη Γη.
Σε μια πρώτη σύλληψη του κόσμου, είχα σκεφτεί ότι ήταν γήινη αποικία. Τώρα, το αφήνω να αιωρείται στο μυαλό του κάθε αναγνώστη.
Φαίνεται ότι υπάρχει τεκτονική δραστηριότητα; Το προσπάθησα μεταξύ Ύτρια, Γκράλια και ενός μέρους του Νότιου Κρεντ. Και αίφνης, τοποθετώντας το Ρουμπάν στο χάρτη, διαπίστωσα ότι και αυτό μπορεί να ταιριάξει με τη Γκράλια! Αυτό με έπεισε ότι ο κόσμος του Σόλαν-4 βρίσκεται σε καλό δρόμο...
Βλέπετε τα σημεία των παλιών ουλών, εκεί που έχουν χωριστεί οι ήπειροι έτσι; Γιατί εγώ βλέπω κι άλλα πράγματα της γεωλογίας του Σόλαν-4 (εγώ εννοώντας, ο αναγνώστης που αποστασιοποιείται από τον συγγραφέα και τα φτιάχνει στο μυαλό του όπως νομίζει).
Βλέπω ας πούμε μια ζώνη σύγκλισης, όπως το ελληνικό ή το ιαπωνικό ηφαιστειακό τόξο μεταξή Γκράλιας και Ύτριας! Επίσης βλέπω κάτι αντίστοιχο των υποθαλάσσιων βουνών της Χαβάης, ένα σημείο hot-spot, στα Στενά της Ιμόντια. Βλέπω επίσης στο Απώτατο Βορρά κάτι που σε 200 με 500 εκ. χρόνια θα γίνει μια ωραιότατη Σιβηρία. Η Γκράλια είναι πολύ βασανισμένη στα μάτια μου, γιατί α)κόπηκε από την Υτρια κι έγινε ξεχωριστή ήπειρος, β)συνεχίζει η ταλαιπωρία της, γιατί ο βαθύς κόλπος που σχηματίστηκε από την αποκοπή μοιάζει να συνεχίζει να διευρύνεται και ίσως σε 20-30 εκ. χρόνια να γίνει μια στενή θάλασσα και να χωρίσει τη Γκράλια στα δύο και γ) η σύγκλιση με την Ύτρια έχει ήδη αρχίσει με την Ύτρια να κινείται προς τα βορειοδυτικά, σχηματίζοντας το ηφαιστειακό-νησιωτικό τόξο που λέγαμε παραπάνω στη δυτική ακτή του κόλπου.
(Σταματάω, γιατί μάλλον το παράκανα. Αλλά ήταν ωραίο που μπήκα σε τέτοιες σκέψεις.)
Καλά λένε ότι μια εικόνα κάνει όσο χίλιες λέξεις! Πού να φανταστώ πόσα θα έλεγε ο χάρτης για το παρελθόν και το μέλλον του πλανήτη.
Τώρα κι αν είναι που δε θα εγκαταλείψω ποτέ τον Σόλαν-4!
α)Οι ακτές των ηπείρων του Σόλαν-4μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους και παραείναι αληθοφανές, ακόμα και για φάντασυ, ότι κάποτε υπήρξε μία και μόνο ήπειρος. Ισως είναι καιρός για μία νέα, πιο λεπτομερή χαρτογράφηση.
β)Οι κάτοικοι του Σόλαν-4 και ειδικά του Ρουμπάν γνώριζαν την πλανητική - (περίπου) σφαιρική μορφή του (μικρό)κοσμου που ζούσαν και, αν ναι, από πότε και ποιό όνομα χρησιμοποιούσαν γι' αυτόν; Λογικά, δεν θα χρησιμοποιούσαν αυτή την αστρονομική κωδική ονομασία, δεδομένου, μάλιστα, ότι οι δορυφόροι του πλανήτη έχουν καλόγουστα ονόματα.
Λοιπόν, ναι, για το α) σχόλιο ανατρέχω σε κάποια πληροφορία που δεν θυμάμαι πια πού την έχω διαβάσει, αλλά κάπου μεταξύ αστρονομίας και γεωλογίας επικρατεί η άποψη ότι η τεκτονική δραστηριότητα επέτρεψ στη Γη να έχει την τωρινή της ατμόσφαιρα και να συντηρεί ζωή.
Στο μυαλό μου δεν ήταν απαραίτητα όλες οι ήπειροι ενωμένες. Ας πούμε η Πάλμια δεν ταιριάζει πουθενά.
Ύτρια, Γκράλια, Νότιο Κρεντ και Ρουμπάν ήταν τα μέρη που αποτελούσαν την υπερ-ήπειρο.
β)Οι κάτοικοι του Ρουμπάν γνωρίζουν ότι κατοικούν σε σφαίρα. Ίσως είναι κατάλοιπο παλιάς γνώσης, ίσως το ξέρουν από τους πολύμορφους... δεν είμαι κι εγώ απολύτως αποφασισμένη ακόμα. Όταν είχα σκεφτεί τον κόσμο για πρώτη φορά τον είχα συλλάβει ως ξεχασμένη γήινη αποικία, εξ ου και το όνομα Σόλαν για τον ήλιο και τον πλανήτη (Σόλαν = κάτι που μοιάζει πολύ με τον Σολ).
Ωστόσο, οι κάτοικοι του Ρουμπάν εκείνης της εποχής δεν γνωρίζουν τοσο λεπτομερώς το χάρτη τους. Σε κάποια άλλη στιγμή, θα αφιερώσω χρόνο να παρουσιάσω τους χάρτες του Αρχιχαρτογράφου της Βαλένια για να φανεί τι γνωρίζουν εκείνοι για τον πλανήτη.
Δυστυχώς, χρησιμοποίησα κάπου το όνομα Σόλαν για τον πλανήτη και μετά για το θεό του ήλιου και τώρα μου έχει μείνει αυτό. Δεν είμαι εντελώς σίγουρη τι πρέπει να κάνω για το θέμα για να είμαι απόλυτα συμβατή και με τα βιβλία και με την επιστήμη και με την αληθοφάνεια, αλλά... κάθε προσφορά δεκτή.
Πάντως επειδή στις άλλες ηπείρους μιλάνε άλλες γλώσσες, εκεί πιθανόν να ονομάζουν αλλιώς και τον πλανήτη τους.
Δημοσίευση σχολίου