Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Το Τάλιαρκ και η σκοτεινή του φήμη


Το Τάλιαρκ είναι η παλιά πρωτεύουσα της επαρχίας του Καρόα. Όπως και το Άστραντ, είναι ένας από τους τόπους που θεωρείται από τους δεισιδαίμονες ως ακάθαρτος και επικίνδυνος. Στην αυλή του κάστρου του Τάλιαρκ βρίσκεται ο ψηλότερος από τους Πύργους της Πέτρας, ο οποίος ονομάζεται Πύργος του Πνεύματος.

Η αλήθεια είναι ότι το Τάλιαρκ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Ρουμπάν και προ παντός στον Πόλεμο της Εγκατάστασης, και ότι εκεί έγιναν πολλές και σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα στους Λαξευτές, χωρίς να αγνοούμε και το γεγονός ότι εκεί δόθηκε η οριστική μάχη που χάρισε τη νίκη στον Κάντορ. Στη μάχη αυτή δεν είχαν εμπλακεί μόνο στρατοί, αλλά και πλάσματα της φωτιάς -πολύμορφοι και αμφίσχημοι. Πιθανόν οι αναμνήσεις εκείνης της τελικής μάχης να προσδίδουν στον τόπο την τρομακτική του αύρα.

Ωστόσο, οι φήμες για τις υπερφυσικές ικανότητες των κατοίκων του δεν αληθεύουν και τα φυσικά φαινόμενα είναι ισχυρότερα από οποιαδήποτε εντολή και ξόρκι, δεδομένου ότι το Τάλιαρκ ερήμωσε από την παρατεταμένη ξηρασία των περασμένων αιώνων στο οροπέδιο Καρόα. Οι περισσότεροι κάτοικοι έγιναν πρόσφυγες ή νομάδες και εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα και τη γλυφή λίμνη που την τροφοδοτούσε.

Οι νομάδες που ζουν διάσπαρτοι στο Οροπέδιο Καρόα διατηρούν πάντως και την πολεμική τους ετοιμότητα και ένα μεγάλο μέρος της απόκρυφης γνώσης τους στα κείμενα και στις διδαχές των σαμάνων. Οι σαμάνοι μάλιστα του Καρόα φημίζονται για εξαιρετικοί θεραπευτές.
Υπάρχουν πέντε μεγάλες φατρίες ανάμεσα στους Σιμέρι: Οι Μπέρεν, οι Γιάρα, οι Λάζα, οι Μέσοκι και οι Άλανι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: